Jak wytwarza się sprzęt kuchenny?

gastronomia

Do wyrobu drobnych przedmiotów kuchennych mebli, beczek,wiader stosuje się twarde gatunki drewna takie jak jesion, akacja, dąb czy buk. Podczas użytkowania przedmiotów drewnianych nie należy dopuszczać do ich nasiąkania. Należy je myć w ciepłej wodzie z mydłem, dobrze opłukać i osuszyć. Witryny, lady chłodnicze do prezentacji potraw, filiżanki, szklanki, kieliszki, naczynia żaroodporne wykonane są ze szkła. Wyroby szklane stosowane w gastronomii podlegają hartowaniu, w wyniku czego stają się bardziej wytrzymałe na gwałtowne zmiany temperatur i uderzenia. Elementy szklane w urządzeniach należy czyścić za pomocą odpowiednich środków do mycia szyb. Wyroby ze szkła myje się ciepłą wodą z dodatkiem detergentów lub stosuje się urządzenia do mycia i wyparzania naczyń. Serwisy obiadowe, zestawy do kawy, herbaty, ciast produkowane są z porcelany. Ekologiczne opakowania na wynos, takie jak kubki ekologiczne, naczynia ekologiczne, słomki ekologiczne oraz torby cateringowe wykonane są z materiałów biodegradowalnych, które można wyrzucać do koszy na bio odpady. Naczynia stołowe wytwarzane są z porcelitu. Miski, niektóre garnki wytwarzane są z kamionki. Wszystkie wyroby ceramiczne myte są z dodatkiem detergentów, płukane i suszone. Osłonki do pakowania wyrobów cukierniczych są wykonane z folii wiskozowej. Wykładziny aparatów grzejnych, patelnie, grille wytwarza się z teflonu. Kształtki do ciast, tace, stolnice produkuje się z polichlorku winylu. Pojemniki g n, opakowania, łyżki do serwisowania wytwarza się z poliwęglanu. Pielęgnacja, konserwacja i mycie sprzętu z tworzywa sztucznego zależy od jego rodzaju i właściwości. Najczęściej myje się go wodą z dodatkiem detergentów. Nie należy stosować środków ścierających i ostrych narzędzi do szorowania. Należy zawsze postępować zgodnie z instrukcją producenta. Sprzęt z tworzywa sztucznego należy chronić przed nagrzaniem, a zwłaszcza przed bezpośrednim ogniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *