Jakie narzędzia wykorzystuje się w cukierni?

cukiernia

Na każdym etapie produkcji w zakładzie cukierniczym spotkać można różne urządzenia i sprzęt niezbędny do wykonania poszczególnych operacji. Ostateczny kształt i wygląd nadawany jest wyrobom cukierniczym w deserowni, gdzie odbywa się ich końcowa obróbka, taka jak smarowanie, składanie, zdobienie. Deserownia wyposażona jest w różnego rodzaju sprzęt, takie jak stoły, regały, szafy chłodnicze oraz drobny sprzęt, który jest niezbędny w pracy, gdyż pozwala na efektowne wykończenie wyrobów cukierniczych. Tylki to worki cukiernicze, jednorazowe, płócienne wraz z końcówkami (zdobnikami) w różnych wzorach. Dzięki ich zastosowaniu można wykonywać dekoracje o różnych fakturach i kształtach z lukrów, kremów, bitej śmietany, zagęszczonej polewy. Tylki służą do pisania, robienia precyzyjnych zdobień, kropek, gwiazdek, kwiatów, dołków i innych. Zwykle w skład zestawu wchodzą również podstawki do robienia kwiatów z kremów. Gotowe wyroby cukiernicze na wynos najczęściej pakuje się w ekologiczne opakowania jednorazowe, takie jak na przykład naczynia z trzciny cukrowej, torby cateringowe, kubki ekologiczne czy też słomki z makaronu. Kolejnymi bardzo popularnymi sprzętami stosowanymi do dekorowania wyrobów cukierniczych są pędzle. Służą one do wykonywania wzorów z kakao oraz z barwników spożywczych. Często używane są również wałki, które służą do przenoszenia ich faktury na powierzchnie gładkich ciast, masy migdałowej itp. Powszechne są także łopatki do rzeźbienia, czyli małe plastikowe przyrządy zakończone obustronnie różniącymi się wzornikami. Służą do wycinania i nadawania różnych kształtów i form, z wykorzystaniem marcepanu, masy kajmakowej itp. Szablony do wytłaczania wzorów na masie cukrowej mogą służyć również do odcisków wzorów i ornamentów na powierzchni kremu. Uzyskane w ten sposób linie łatwo można pokryć np. kremem w kontrastującej barwie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *