Z czego wykonany jest sprzęt gastronomiczny?

resteuracja

Urządzenia oraz sprzęt gastronomiczny wykonane są z różnego rodzaju materiałów konstrukcyjnych. Materiały te charakteryzują się różnymi cechami fizycznymi np. plastycznością, łatwością obróbki, przewodnictwem elektrycznym, zastosowaniem w niskich lub wysokich temperaturach oraz wytrzymałością. Podczas pracy w kuchni warto wiedzieć z czego wykonane są poszczególne przedmioty i jaki jest sposób ich konserwacji. Do budowy kotłów, części pieców oraz armatury piecowo-kuchennej używany jest żeliwo lane. Z żeliwa lanego wytwarza się również płyty grzejne, patelnie i grille. Natomiast do wyrobu drobnego sprzętu kuchennego oprócz stali nierdzewnej stosowane jest też żeliwo cynkowe, które dzięki wysokiej zawartości węgla posiada wysoką odporność na korozję. Naczynia kuchenne oraz części sprzętu powinny być myte z dodatkiem detergentu, płukane i suszone. Nie należy ich szorować ponieważ możemy uszkodzić powłokę. Nie należy też stosować ostrych proszków. Piły ręczne, siekiery, brytfanki do pieczenia, blachy do pizzy wytwarza się ze stali węglowej. Narzędzia tnące, meble gastronomiczne produkowane są ze stali stopowej. Urządzenia, sprzęt, meble wykonane ze stali lub pokryte stalą należy myć ciepłą wodą z dodatkiem detergentów płukać ciepłą wodą i osuszyć. Blachę do pieczenia ze stali węglowej należy natłuszczać zabezpieczając ją tym przed korozją. Przedmioty wykonane z aluminium, takie jak folie do opakowań, drobny sprzęt gastronomiczny, elementy wykończenia myje się z dodatkiem detergentów,płucze i suszy. Nie należy używać twardych i ostrych myjek do narzędzi podatnych na zadrapania. Nie należy stosować detergentów silnie alkalicznych. W przypadku nowoczesnych opakowań na wynos takich jak na przykład słomki z makaronu, naczynia z trzciny cukrowej, torby cateringowe czy ekologiczne naczynia jednorazowe, sytuacja jest prosta. Wyrzucamy je do specjalnego śmietnika na bioodpady. Instalacje elektryczne, wodne, grzewcze w przemyśle spożywczym bardzo często wykonywane są z miedzi. Myje się je z dodatkiem detergentów, płacze i suszy. Przedmioty te są bardzo odporne na korozję i charakteryzują się bardzo dobrym przewodnictwem cieplnym. Ekskluzywne naczynia, sztućce oraz elementy dekoracyjne nierzadko wykonuje się ze srebra. Jest to metal szlachetny, dlatego wymaga specjalnego traktowania. Zwykle jednak wystarcza mycie z dodatkiem agentów, płukanie i suszenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *